perjantai 13. helmikuuta 2009

Leirireflektio

Vuoden ensimmäinen leiri on takana! Voi sitä tavaran määrää, joka talvileirille pitää ottaa mukaan -tosin 70 % siitä oli aivan turhaa!Mitähän tekisin, jos olis pienempi auto? Sään haltija suosi meitä eikä Loviisassa ollut pakkasta nimeksikään. Opin taas lisää koiristani ja huomasin osaavani havainnoida vieraitakin koiria paremmin kuin viime vuonna samaisella leirillä.

Kyseessä oli oman treeniryhmän suojeluleiri, jonka erityisenä tavoitteena oli kouluttaa maalimiesoppilaita. Tätä varten paikalle oli kutsuttu maestro Timo Helynen. Siinä on mies, jonka lavakarisma uppoaa muhun! Voisin kuunnella ja katsella tätä hieman jäyhää kotkalaista loputtomiin. Kotonakin tollanen vois olla kiva ;)!

Reinon diagnoosi vahvistui; se todellakin on Iso Kiltti Jätti! Treeneissä pyrittiin saamaan Reino haastamaan maalimiestä paremmin, jotta sen itsevarmuus ja mahdollisesti puruotekin kehittyisivät. Tuli nähtyä, että se ei todellakaan vastaa puolustusalueelta oikein, joten päätettiin ainakin toistaiseksi viedä sitä eteenpäin pääasiassa saalisturhauman kautta. Katsotaan ajan kanssa miltä alkaa näyttää ja onko se kokeeseen asti työstettävissä. Viettiähän Reinosta kyllä löytyy ja haukkukin irtoaa hyvin, vaikka se onkin hyvin teknistä. Elävä puruote on tietty iso ongelma, mutta ei jäädä nyt sitä hinkkamaan vaan mennään eteenpäin. Amen!

Olen pohtinut Reinoa paljon. Se on maailman hyväntahtoisin koira, jolle mikään arkielämässä vastaantuleva ei ole ollenkaan pelottavaa. Ainoastaan kerran olen nähnyt sen hetkellisesti pöhisevän lapasille, jotka roikkuivat puun oksalla :)! Vaikka Reino on hyvin ohjaajapehmeä, arka se ei missään nimessä ole. Sille on tyypillistä kohdata maailman ihmeet ja vieraat ihmiset hyvin luottavaisesti. Se ei voi käsittää, että tietyissä tilanteissa sen pitäisi ehkä osata myös hieman suuttua. Tai niinkuin Helynen sanoi, sillä ei ole toistaiseksi ollut tarvetta puolustautua. Niinpä niin, tällaisen koiran vieminen tarkoituksellisesti tilaan, jossa sille syntyisi luontainen tarve puolustaa itseään, olisi mielestäni eettisesti väärin! Mutta huonosti kävisi susilaumassa Reino-pojan kaltaisen uroksen :), muut kävelisivät sen yli mennen tullen. Joka tapauksessa olen hyvin iloinen saatuani palikat järjestykseen omassa päässäni!

Viva vikkelä osoitti erittäin hyvää osaamista lauantaina ja sunnuntaina. Perjantai-illan treeni oman maalimiehen kanssa oli vielä aikamoista sirkusta, kun hallinta on vuoden alussa tarkoituksellisesti rikottu. Hieman inhotti ajatus mennä seuraavana päivänä suuren yleisön eteen näyttämään mitä me ei osata. Lauantaina olivat taivaankappaleet kuitenkin meille suotuisassa asennossa! Otin koiran ajoissa autosta ja tavallisuudesta poiketen tein lihapullatottista treenikentän vieressä. Kun meidän vuoromme tuli, vein Vivan tiukassa hallinnassa kentälle -ja ihme tapahtui....se töpötti vieressäni hyvässä paketissa - ei maalimiehen vilkuilua, ei vikinää, ei riemun kiljahduksia. Piilolla se oli todella hyvä ja vahva. Irroituksetkin olivat puhtaat :)! Sunnuntain treenissä otettiin mukaan uusi elementti eli vartioinnista sivulle siirtyminen. Siinä Viva jo hieman hermostui, kuten aina, jos tulee hiukankaan sähläystä harjoitukseen. Kokonaisuutena sekin treeni meni oikein hyvin. Viva ei enää näemmä välitä vieraasta maalimiehestä tai oudosta ympäristöstä. Itse asiassa se oli parempi kuin koskaan!

Kumpa löytäisin keinon, jolla saan Vivan tunnetilan noin optimaaliseksi jatkossakin! Omalla käytökselläni on iso merkitys, mutta hurjan herkästi Vivan viettitilaan vaikuttaa myös moni muu asia. Se pamahtaa toiminta-alueen ulkopuolelle äärimmäisen herkästi. Veitsen terällä mennään koko ajan ja toiminta-alue on hyvin kapea! Vivan tyyppisen koiran harjoituksen pitäisi olla seesteinen ja hyvin jaksotettu. Mitä enemmän härdelliä, sen sekopäisempi koira! Kyllä siihen sitten lisää viettiä saadaan, jos halutaan.

Ajelin kotiin pää suristen ja kertaalleen käännyin väärälle tiellekin, kun ajatukset olivat hieman muualla! Nyt odotan malttamattomana tämän illan treeniä. Pystynkö saamaan Vivalle saman mielentilan aikaiseksi ja miten menee Reino -pojan treeni?

Nyt pitää lähteä hakumetsään, jossa myös odottavat mielenkiintoiset treenit. Reinosta tehdään haukkuvaa hakukoiraa ja Vivalta yritetään karsia haukku pois!